©2019 by enkefruene.no.

Søk
  • Brita Blomquist

SELVESTE DRONNINGA


Ja, det er det hun blir kalt, den gamle brannsprøyta i Ålesund, og det er naturligvis en stor ære å bli invitert ombord, i likhet med den som cruiseskipet «Azora» fikk da skipet dro fra byen. For det er klart det er en ære når Brannsprøyta sender kaskader av vann i to kraftige søyler som en hilsen og takk for besøket . Og det er ikke småtteri når vannkanonene spyr ut 12000 liter i minuttet.

Brannsprøtyta var Ålesunds nyervede stolthet da hun ble sjøsatt i 1952 som en viktig del av byens brannvern. Om ikke akkurat i friskt minne, blir aldri den store bybrannen glemt som la hele byen i aske, og som skapte det folkelige uttrykket «siden Ålesund brant» som et viktig tidsskille for ulike begivenheter. Det er vel ikke å ta for hardt i å si at Brannsprøyta har medvirket til å forhindre lignende katastrofer. Men alt har sin tid, og nå er Dronninga pensjonert, og kunne endt sine dager som skrapjern, hvis det ikke hadde vært for bypatrioter som mente at båten var bevaringsverdig. Der fikk de også støtte av Riksantikvaren, men dessverre følger det ingen penger med en slik beslutning. Venneforening med medlemskap bidrar til driften, for det er klart at Brannsprøyta ikke skal være til pynt. Det sørger de sju- åtte ildsjelene, som bemanner båten, for når de preger bybildet ved festlige anledninger. Som for eksempel som en hilsen til cruisebåtene. Ivrige passasjerer bidrar i hvert fall sterkt til at som fotomotiv kommer Brannsprøyta høyt opp på listen.

Har du lyst til å bli medlem av venneforeningen er du mer enn velkommen. For min egen del var det kjempemorsomt å være med denne entusiastiske gjengen.40 visninger